26 Şubat 2010 Cuma

Çikolatalı Lokum















Merhaba arkadaşlar.Güzel bir hafta sonu geçirmenizi dilerim.Farklı ve değişik bir tarif vermek istedim misafirlerinize ve kahvenin yanında hoş bir ikramlık.Tarif sevgili Ayşe tütere ait.Benim evde tarçınlı lokum vardı ve çocuklar yemediği için bu şekilde değerlendirdim sonuç harika oldu ve tabiki çocuklarda bayıldı.Oldukça kolay ve lezzetli denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler
200 gr bitter çikolata
250 gr çifte kavrulmuş lokum
Yapılışı
Öncelikle çikolatayı benmari usulü eritelim.Lokumua bir kürdana batırıp erittiğimiz çikolataya bulayalım.Hazırladığımız çikolatalı lokumu yağlı kağıdın üzerine alıp kürdanı çıkaralım.Lokumlar bitene kadar işlemi tekrarlayalım. Daha sonra buzdolabında 1 saat donmasını bekleyip sonra servis edelim.

23 Şubat 2010 Salı

Fırın Sütlaç


















Malzemeler
3 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı su
1/2 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı buğday  nişastası
2 yumurta sarısı
1 litre süt
1 paket vanilya
Yapılışı
Pirinçleri iyice yıkadıktan sonra üzerine 2 su bardağı suyu ilave edip pirinçler suyu tamamen çekene kadar pişirelim. Pirinç suyu çekince üzerine sütü ilave edip kaynamaya bırakalım.Bir iki taşım kaynadıktan sonra nişastayı soğuk su ile biraz açalım ve süte ilave edelim şekeride ekleyip karıştıralım bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alalım.Yumurta sarısını bir kabın içerisinde iyice çırpalım bir kepçe sütten ileve edep karıştıralım sora sütlaca  ekleyelim vanilyayıda ekleyip karıştıralım.Tek kişilik servis kaplarına paylaştıralım kapları fırın tepsisine dizelim kapların yarısına gelecek şekilde tepsiye soğuk su koyalım önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar tutalım.

22 Şubat 2010 Pazartesi

Ahşap Boyama Takı Kutusu

Ahşap boyama ve seramik boyamayı çok seviyorum.Yaptığım boyamaları hediye ediyorum ve bu beni çok mutlu ediyor.Bu takı kutusunuda çok severek yapıp hediye ettiğim bir boyamam.

19 Şubat 2010 Cuma

İstanbul Panorama 1453

Merhaba  arakadaşlar  15 tatili fırsat bilip istanbula gittik 11 yıl istanbulda yaşadım ve tambir istanbul aşığıyım diyebilirim.Türkiyenin ilk panoramik müzesini gezme fırsatımda oldu ve bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim.
Yaklaşık 10 bin Osmanlı ve Bizans askerinin detaylı resmedildiği müze, İstanbulun fethinin heyacanını yaşatıyor.Fetih kare kare gözlerinizi önünden geçerken yeniçerilerin attığı oklarla top sesleri insanın tüylerini ürpertiyor.Mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer.


13 Şubat 2010 Cumartesi

Un Kurabiyesi















Malzemeler
250 gr oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
Kakao
Yapılışı
Karıştırma kabına margarin pudra şekeri ve yumurta alınıp iyice karıştırılır. Sıvıyağ, vanilya, kabartma tozu ve azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
Hamurdan yumurta iriliğinde parça alınıp kakao ilave ederek yoğurulur. Sade hamurdan ceviz büyüklüğünde hamur alınıp yuvarlanır avuç içi ile hafif bastırıp tepsiye dizilir. Kakaolu hamurdan uzun şeritler yapılıp kurabiyenin üzerine şekil verilir. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında pişirilir üzeri fazla kızarmadan fırından alınır

11 Şubat 2010 Perşembe

Etli Brüksellahanası



















Uzun zamandır paylaşmak istediğim bir tarif.Biz ailece çok seviyoruz brüksel lahanasını. Denemeyen arkadaşlara tavsiye ederim .
Malzemeler

1 adet soğan
2 adet domate
Yarım paket brüksellahanası
250 gr kuşbaşı et
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Sıvıyağ
Yapılışı
İlk önce lahanaların sararmış yapraklarını ve sap kısmını kesip temizleyin.Lahanaları bol suda yıkayın.
Eti ve sıvıyağı tencereye alın et bıraktığı suyu çekene kadar kavurun sonra üzerine sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Et suyunu çekip piştikten sonra küçük doğtanmış soğanı ilave edip kavurun. Domateslerin kabuklarını soyun küp doğrayıp ilave edin ve 1 dakika kavurun brüksellahanasını ekleyip bir kaç dakika soteleyin.Ardından haşlanan nohutuda ekleyin üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin.Tuzunu ilave edip kısık ateşde sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
.

10 Şubat 2010 Çarşamba

Balkabaklı Kek















Malzemeler
1 su bardağı rendelemmiş balkabağı
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Un
Üzeri için
Reçel
Yapılışı
Yumurta ve şeker karıştırma kabına alınır ve 3_4 dakika çırpılır.Sonra sıvıyağ ve sütü ilave edip karıştırılır rendelenmiş kabak ve cevizde ilave edilir sonra kabartma kozunu ve unu ekleyir.Yağlanmış kalıba karışımı boşaltıp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında keki pişirelim. Fırından çıkan sıcak kekin üzerine reçeli sürelim.

8 Şubat 2010 Pazartesi

Kıymalı Ay Çöreği


















Malzemeler

1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 küçük paket yaş maya
1tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
Arasına sürmek için
250 gr oda sıcaklığında margarin
İç harç için
1 soğan
250 gr kıyma
2 haşlanmış ve rendelenmiş patates
Tuz,karabiber
Üzeri için
2 yumurta sarısı
İlk önce iç harcımızı hazırlıyalım.
Tavaya sıvıyağı alıp ince kıyılmış soğanı ve kıymayı ekleyip kavuralım. Kıyma kavrulduktan sonra rendelenen patatesi
ilave edip 1_2 dakika daha kavuralım ardından baharatları ve tuzunu ekleyip ocaktan alalım.
Yapılışı
Karıştırma kabına mayayı alalım sütü ılıtıp mayanın üzerine ilave ederek mayayı eritelim.
Yoğurt,sıvıyağ,tuz ve şekeli ilave edip karıştıralım. Azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım. Hamurun üzerini örtüp ılk ortamda yarım saat mayalandıralım.
Mayalanan hamurumuzdan 7 beze yapalım. Hamurumuzu büyük pasta tabağı kadar açalım ve üzerine odasıcaklığındaki margarinden bolca sürelim gözleme katlar gibi dörde katlayalım. 7 bezeyide aynı işlemi uygulayarak bitirelim. İlk katladığımız hamurumuzu alıp tekrar pasta tabağı büyüklüğünde açalım hamurumuzu dört eşit şekilde keselim geniş tarafına hazırladığımız iç harçtan koyup kenarları hafif içe katlayıp sigara böreği gibi sarıp ay şekli verelim.Hamurumuzu sararken biraz gevşek saralım.
Bütün hamuru buşekilde yapalım yağlanmış tepsiye dizelim ve 20 dakika tepsi mayası yapalım. Üzerine yumurta sarısı sürelim
önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında çöreklerimizi pişirelim.

31 Ocak 2010 Pazar

Kaşarlı Rulo Börek



















Malzemeler
1çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket ınstant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
İç malzemesi
2 su bardağı kaşar rendesi
Üzeri için
1 yumurta sarısı
Yapılışı
Karıştırma kabına maya ve ılık sütü ekleyip mayayı eritalim. Sonra yoğurt,sıvıyağ,yumurta,tuz,şekeri ilave edip iyice karıştıralım. Azar azar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim üzerini örtüp yarım saat hamurumuzu mayalandıralım. Hamur mayalanınca 0,5 cm kalınlığında açalım üzerine kaşar rendesini serpip rulo şeklinde saralım. Ruloları ikişer parmak kalınlığında dilimleyelim ve yağlanmış tepsiye yerleştirelim. 20_25 dakika tepsi mayası yapıp üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirelim.

24 Ocak 2010 Pazar

Kolay Şöbiyet


















Malzemeler
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
2 çorba kaşığı sirke
1paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için
ceviz
Üzeri için
200 gr margarin
Hamuru açmak için
Nişasta(buğday)
Şerbeti
2.5 su bardağı su
3.5 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
Yapılışı
Önce şerbeti hazırlayıp soğutalım.
Yoğurt,sıvıyağ,sirke ve yumurtayı kabın içine alıp karıştıralım. Kabartma tozunu ve azar azar unu ilave ederek kulak memesi yuşaklığında bir hamur hazırlayalım. Hamuru 18 bezeye bölelim üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirelim. Bezeleri nisasta ile küçük pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına nişasta serperek üst üste koyup hepsini birlikte açalım. arada açarken alt üst ederek açalımki altta kalan taraf küçük kalmasın. Açılan yufkayı istenilen büyüklükte karelere keselim. karelerin bir köşesine iri kırılmış ceviz koyup üçgen kapatalım yağlanmış tepsiye didelim. Margarini eritip üzerine gezdirelim. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında şöbiyetlerin üzeri pembeleşene kadar kızartalım ve fırından alalım ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbetle buluşturalım.

18 Ocak 2010 Pazartesi

Biberli Peynirli Kek


Malzemeler
100 gr margarin
100 gr beyaz peynir
1 su bardağı süt
2 yumurta
Yarım su bardağı kaşar rendesi
2 közlenmiş kırmızı biber
Bir tutam maydanoz
Tuz, karabiber
1 çorba kaşığı susam
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yapılışı
Közlenmiş biberlerin kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra iri parçalar halinde doğrayalım.Yumurtayı karıştırma kabına alıp çırpalım.Ardından erimiş margarini ve sütü ilava edip çırpmaya devam edelim.Kaşar rendesi,beyaz peynir,susam,doğranmış kırmızı biberi ilave edip karıştıralım.Tuzunu,karabiber,kabartma tozunu ve unu ekleyip karıştıralım.Yağlanmış kalıba hamurumuzu dökelim.Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında kekimizi pişirelim.

5 Ocak 2010 Salı

Kupa Mantısı



















Malzemeler
2 yufka
3 adet sosis
1 su bardağı yoğurt
2 adet domates
Yarım çorba kaşığı salça
Yarım çorba kaşığı tereyağ
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
Tuz,karabiber
Kızartmak için
1.5 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı
Ön hazırlık olarak sosisleri küçük küpler halinde doğrayalım.İnce kıyılmış maydonoz,tuz ve karabiberi ilave edip harmanlayalım. Yumurtayı ayrı bir kapta çırpalım. İlk yufkayı düz bir zemine serelim. Fırça yardımı ile üzerine yumurta sürelim. Hzırladığımız iç harcı belli aralıklarla yufkanın üzerine dizelim. Diğer yufkayıda düz bir zemine serip üzerine yumurta sürelim ve diğer yufkanın üzerine kapatalım.
Çay bardağı yardımıyla hazırladığımız içli kısım ortatada kalacak şekilde yuvarlak parçalar keselim. Derin bir tavaya sıvı yağı alıp kızdıralım.Börekleri kızartalım.
Ayrı bir tavada tereyağını eritelim. Küçük doğranmış domatesleri ilave ederek 3_4 dakika kavuralım. Yarım çorba kaşığı salçayıda ilave ederek 2 dakika daha kavuralım.Yarım çay bardağı su ve tuzunu ilave edip bir iki taşım kaynatıp ocaktan alalım. Servis tabağına önce yoğurdu alalım üzerine mantıları koyup sosunu üzerine gezdirip servis yapalım.

11 Aralık 2009 Cuma

Mandalina Soslu Muhallebi


Malzemeler
5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı kırılmış fındık
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Mandalina Sosu İçin

3 su bardağı mandalina suyu
Yarım su bardağı şeker
3 çorba kaşığı nişasta
1 madalina kabuğu rendesi
Yapılışı
Tencereye un,nişasta ve yumurta sarısını alalım biraz süt ekleyip karıştıralım. Sonra kalan süt ve şekeri ilave edip muhallebimiz koyulaşana kadar pişirelim.Kaynamaya başladığında fındığı ekleyelim bir iki taşım kaynatıp ocaktan alalım vanilyayı ilave edip mikserle 2_3 dakika çırpalım kaselere paylaştıralım. 
Sosu için
Mandalina suyu,nişasta,mandalina kabuğu rendesi ve şekeri tencereye alıp karıştıralım.Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana tadar pişirelim ocaktan alıp ılnmaya bırakalım.Sonra muhallebinin üzerine paylaştıralım.

28 Ekim 2009 Çarşamba

Seramik Boyama Şekerlik



7 Haziran 2009 Pazar

Kurdela Nakışı

Kurdela nakışı pul ve boncuk ile yaptığım salon takımım.

29 Mayıs 2009 Cuma

Vişne Soslu Kek


Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
Keki ıslatmak için
1 su bardağı süt
Vişne sosu için
3 su bardağı vişne suyu
1 paket vanilyalı puding
Krem şanti için
1 su bardağı süt
1 poşet toz şanti
Yapılışı
Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın su ilave edip çırpmaya devam edin ardından un, nişasta ve kabartma tozunu ilave edikten sonra tahta kaşık ile karıştırıp yağlanmış dikdörtgen borcama karışımı dökün önceden ısıtılmış 150 dereceli fırında pandispanyayı pişirin. Kek fırından çıkınca 1 su bardağı süt ile kekin hertarafını eşit şekilde ıslatın ve soğumaya bırakın.1su bardağı süt ile krem şantiyi hazırlayıp soğuyan kekin üzerine yayın.
Sosu için
3 subardağı vişne suyunu ve vanilyalı pudingi pişirin ve ocaktan alıp sık sık karıştın. Sos ılınınca krem şantinin üzerine gezdirerek yayın. Bir gece dolapta bekletip servis edilir.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Rulo Patates

Malzemeler
1 kg patates
2 kuru soğan
4 diş sarımsa
1 tutam maydanoz
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz,karabiber,pulbiber
Yapılışı
Patatesi haşlayın ve rendeleyin. Soğanları yemeklik donrayın. Tavaya tereyağı alın eriyince soğan ve sarımsak ilave edilip soteleyin. Salça ilave edilir sonra patates ve baharatları ilave edip karıştırılıp ocaktan alın.1 adet fırın poşetini tezgaha serin. Poşetin üzerine ince kesilmiş maydonozu serpin üzerine kavrulan patatesi alın ve rulo sarın . Buzdolabında 1 saat bekletip.Dilimleyerek servis edilir.

21 Mayıs 2009 Perşembe

Vişneli Sakızlı Muhallebi

Malzemeler
1 litre süt
1 buçuk bardak şeker
1 kase toz kındık
3 tane damla sakızı
100 gr margarin
5 kaşık un
Sosu için
1 kase vişne
1 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı su
1 çay bardağı şeker
Yapılışı
Süt tencereye alınır 1 çorba kaşığı şeker ile damla sakızını ezip süte ilave edilir şekeride konulup kaynamaya bırakılır.[Damla sakızınız yok ise 1 tane damla sakızı aromalı ciklet kullana bilirsiniz]
Başka bir tencerede margarini eritip unu ilave edilir ve biraz kavrulur. Ocağı kapatıp ılınmaya bırakılır. ılınan unun üzerine kaynamakta olan sütü dökülür koyulaşana kadar karıştırılıp ocaktan alınır toz fındık ilave edilir. Mikser ile biraz çırpılıp kaselere boşaltılır.
Sosu için
Tencereye nişasta alınır 1 subardağı su ilave ederek nişasta açılır şeker ve vişneyide ilave edilir koyulaşana kadap karıştırılıp ocaktan alınır. Soğuyan muhallebilerin üzerine vişne sosundan birer kaşık konulur.

17 Mayıs 2009 Pazar

Ahşap Boyama [Tepsi]

Bu tepside çok sevdiğim bir arkadaşım için boyadım iyi ve güzel günlerde kullan Elifciğim


12 Mayıs 2009 Salı

Elma Tatlısı

Malzemeler
6 adet elma
2 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
Kırmızı gıda boyası
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay bardağı iri kırılmış ceviz
2 çorba kaşığı kuru üzüm
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
Yapılışı
Elmaların kabuğu soyulup kabak oyacağı ile çekirdekli kısmı çıkartılır. Tencereye su, şeker ve gıda boyası alınıp karıştırılıp elmalarda tencereye yerleştirilir kısık ateşte 15_20 dakika elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen elmalar servis tabağına alınır. Ceviz, üzüm ve tarçın bir kabın içine alınıp karıştırılıp elmaların içine doldurulur. Elmalar soğuduktan sonra 1 poşet krem şanti 1 subardağı süt ile hazırlanıp elmaların üzerine krema torbası ile sıkılır.