16 Ekim 2012 Salı

KIŞLIK DOMATES SOSLU KAHVALTILIK

Malzemeler
2 kg sivri biber
2 kg domates
1 baş sarımsak
Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Hazırlanışı
Biberler yıkanır istenilen büyüklükde doğranır
Tencereye sıvıyağ ve doğranan biberler alınır 2-3 dakika kavrulur.
Kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domates ve ezilmiş sarımsak  ilave edilir domates
saldığı suyu çekene kadar pişirilir
Ardından sirke ve tuz ilave edilir sirkeyi çekene kadar pişirilir
Hazırlanan kahvaltılık kaynarken kavanozlara doldurulur kapağı sıkıca kapatılır ters çevrilir
Kavanozların tabanı soğuyana kadar bekletilir


8 Ekim 2012 Pazartesi

BEYAZ LAHANA SALATASI

Malzemeler
1 adet küçük beyaz lahana
3 adet közlenmiş kırmızı biber
4 adet yeşil soğan
Bir tutam maydanoz
2 çorba kaşığı mayonez
2 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
Hazırlanışı
Lahana yaprakları yıkanır ve üzerine biraz tuz serpilir hafif ovulur
Közlenmiş biber,yeşil soğan ve maydanoz doğranır lahanaya eklenir
(kırmızı biber ve maydanozdan üzeri için biraz ayın)
Ezilmiş sarımsak,yoğurt ve mayonez bir kasede karıştırılır salataya ilave edilir ve harmanlanır
Hazırlanan salata servis tabağına alınır üzerine ayrılan kırmızı biber ve maydanoz serpilir servis edilir

5 Ekim 2012 Cuma

ÇÖREKOTLU TUZLU KURABİYE

Tüm izleyen ve ziyaretçilerime selamlar sevgiler
 Haftanın son gününü nefis bir kurabiye tarifi ile bitirmek istedim
Bir haftada iki defa hazırladığım bu kurabiyeleri şiddetle tavsiye ediyorum mutlaka deneyin derim
ağızda dağılan nefis bir kurabiye yiyenler hangi pastaneden aldığım soruyor:))
Kurabiyenin içindeki şeker miktarı kafanızı karıştırmasın hafif bir tat veriyor
Malzemeler
125 gr oda ısısında margarin
Yarım çay bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
2 çorba kaşığı çörek otu
1 yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı
Karıştırma kabına yumuşak margarin,şeker ve sıvı yağ alınır iyice karıştırılır
Ardından sirke,yumurta akı,toz biber,mahlep ve çörek otu ilave edilir karıştırılır
Kabartma tozu ve azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır 
ve üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
Hamurdan fındıktan biraz büyük parça kopartılır yuvarlak şekil verilir yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir
Arzu ettiğiniz farklı şekillerde verebilirsiniz
Hazırlanan kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülür önceden ısıtılmış 170 dereceli
fırında pişirilir

3 Ekim 2012 Çarşamba

KAHVALTILIK PEYNİRLİ EKMEK

Malzemeler
200 gr beyaz peynir
200 gr kaşar peyniri
1 yumurta
1 orta boy domates
2 adet yeşil biber
Tuz
Tereyağı
Ekmek
Hazırlanışı
Beyaz peynir ve kaşar rendelenir
Üzerine kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domates,küçük doğranmış biber eklenir,yumurta ve tuz ilave edilir karıştırılır
Hazırlanan harç dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürülür tepsiye alınır
Ekmek dilimlerinin üzerine küçük parçalar halinde tereyağ konur 200 dereceli fırında
üzeri kızarana kadar tutulur

30 Eylül 2012 Pazar

KIŞLIK ACILI EZME


Tüm izleyen ve ziyaretçilerime selamlar sevgiler
Evet kış hazırlıkları son sürat devam ediyor:)
Bugün paylaşacağım tarif kardeşimden aldığım kışlık acılı ezme biz çok beğendik 
buradan canım kardeşim hanifeme çoook teşekkür ediyorum
Kardeşim yurt dışında yaşadığı için tarifi tefonda verdi aynen uyguladım 
İlk yaptığım bol acılı acı seven misafirlerim için ikinci yaptığımda az acılı eşim için:))
Hazırlamak isteyenlere şimdiden kolay gelsin 
Malzemeler
1 kg domates 
1 kg kapya biber
400 gr yeşil biber
3 baş sarımsak
1 demet maydanoz
Küçük acı biber turşusu(istediğiniz miktarda)
1 çay bardağı zeytin yağı
Yarım çay bardağı sirke
Tuz
Hazırlanışı
Kapya ve yeşil biberlerin çekirdekleri temizlenir sarımsak ve maydanoz ayıklanır
Domates,biberler,sarımsak,maydanoz ve acı biber turşusu robottan iyice ezilene kadar çekilir
Sebzelerin fazla suyunu süzmek için biraz süzgeçden geçirilir (hafif suyu kalsın)
Malzemeler bir kaba alınır üzerine zeytin yağ,sirke ve tuz ilave edilir iyice karıştırılır
Hazırlanan ezme kavanozlara doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir.
Hazırladığınız ezmeyi çok acılı seviyorsanız acı biber turşusunun fazla ekleyebilirsiniz.

27 Eylül 2012 Perşembe

ZEYTİN EZMELİ AÇMA

Malzemeler
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket ınstant maya
2 yumurta(birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
2 çorba kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Un
İç malzeme için
Zeytin ezmesi
Hazırlanışı
Süt ve maya hamur yoğurma kabına alınır ve karıştırılır
Sıvı yağ,şeker,yumurta tuz eklenir ve malzemelerin iyice karışması sağlanır
Sıvı karışıma azar azar un ilave ederek kulak memesinden biraz yumuşak hafif ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlanır
Hazırlanan hamurun üzeri kapatılır ılık ortamda 1 saat mayalandırılır
Mayalanan hamurdan parça kopartılır küçük pasta tabağı büyüklüğünde açılır
 üzerine zeytin ezmesi sürülür.
Hamur rulo sarılır iki ucundan kıvırarak hamur biraz burulur sonra iki ucu birleştirilir
Yağlanmış fırın tepsisine alınan açmalar yarım saat tepsi mayası yapılır
Mayalanan açmaların üzerine yumurta sarısı sürülür önceden ısıtılmış
195 dereceli fırında açmalar pişirilir

25 Eylül 2012 Salı

KIŞLIK MENEMEN SOS

Tüm izleyenlerime ve ziyaretçilerime selamlar sevgiler
Bugün tarifim kış için hazırladığım menemen
Domates olarak salçalık domates  kullandım  etli olması ve çok sulu olmadığı için
Ben kışlık menemeni hazırlarken el alışkanlığımıdır bilemiyorum genelde göz kararı hazırlıyorum
Bu sefer tarifi paylaşmak için ölçülü hazırladım 
Hazırlamak isteyenlere şimdiden kolay gelsin diyorum ve tarifime geçiyorum
Malzemeler
10 kg domates
1 kg yeşil biber (acı ve tatlı karışık kullandım)
1 su bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Bir tencereye su konulur kaynatılır
Domateslerin altına çapraz çizik atıp kaynayan suya atılır 30 saniye bekletip soğuk suya alınır
Soğuk sudan çıkan domateslerin kabuklarını kolayca soyuluyor
Geniş bir tencereye sıvı yağı alınır küçük doğranmış biberler eklenir ve kavrulur
Küp küp doğranmış domatesler ilave edilir ve karıştırılır
Arada karıştırarak 25-30 dakika pişirilir 
Hazırlanan menemenler bir kepçeyle kavanoza doldurulur yeni alınan kapakla sıkıca kapatılır
bir bezin üzerine ters çevrilir.
Bir gece bu şekilde bekletilir ertesi gün kapaklar kontrol edilir
Kapakların oltası içine çökmüşse kapak tutmuş demektir
Serin ve güneş görmeyen bir yere kaldırılır.

21 Eylül 2012 Cuma

HAŞHAŞLI KURABİYE

Tüm izleyenlerime ve sayfamı ziyarete gelen misafirlerime selamlar sevgiler
Bu günkü tarifim nefis bir haşhaşlı kurabiye
Ben kurabiyeleri iki çeşit hazırladım bir kısmına yuvarlak şekil verdim bir kısmınıda marmelatlı yaptım
İkiside nefis oldu
Ben kendi yaptığım kayısı marmelatını kullandım sizler arzu ettiğiniz bir marmelatla yapabilirsiniz
Malzemeler
150 gr oda ısısında yumuşamış margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 limon aromalı esans
2 çorba kaşığı haşhaş
4 su bardağı un
Üzeri için
Marmelat
Hazırlanışı
Margarin,sıvı yağ ve pudra şekeri bir kaba alınır iyice karıştırılır
Ardından haşhaş,limon aroması ve azar azar un ilave ederek hamur hazırlanır
Unu birden boşaltmayın yavaş yavaş ilave edin
Kıvamı kulakmemesi yumuşaklığında olacak
Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parça kopartılır yuvarlanır ortasına 
parmakla bastırılır çukurlaştırılır tepsiye dizilir
Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında pişirilir
Fırından çıkan kurabiyeler soğuyunca kurabiyerin üzerine marmelat konur
Fırının ısısı düşük olamalı kurabiyeler kızarmadan pişmeli
Not: Kurabiyeleri marmelatlı yapmak isterseniz hamurun kıvamını
kulak memesinden biraz sert hazırlayın  pişerken yayılasınlar

18 Eylül 2012 Salı

MİLFÖYLÜ SEBZELİ KUNDAK BÖREK

Malzemeler
12 yaprak milföy
2 orta boy patates
1 adet havuç
1 çay bardağı bezelye
50 gr kaşar peyniri
Tuz,karabiber
Üzeri için
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı
Patates ve havuç küp küp doğranır ayrı  haşlanır
Haşlanan sebzeler bir kaba alınır üzerine bezelye küp doğranmış kaşar ve baharatlar eklenir karıştırılır
Çözülen milföy yaprağının biri alınır el ile biraz büyütülür
Kenarlardan karşılıklı gelecek şekilde beş çentik atılır
Baştaki kesikden ilki ve sonuncu alınır birleştirilir
Diğer tarafdaki kesiklerde aynı şekilde birleştirilir
Ortada oluşan havuzu içine iç harçdan konulur
Kenardaki kesikleri bir sağdan bir soldan olacak şekilde sebzelerin üzeri kapatılır
Hazırlana börekler yağlanmış fırın tepsisine alınır ve üzerine yumurta sarısı sürülür
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirilir

10 Eylül 2012 Pazartesi

DOMATES SOSLU BİBER TURŞUSU

Malzemeler
2 kg domates
1 kg cin biber
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı sirke
3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
10-15 diş sarımsak
Hazırlanışı
Domatesler rendelenir tencereye alınır ve suyunu çekene kadar pişirilir
Ardından yağ,sirke,tuz ve şeker ilave edilir kaynamaya bırakılır
Sos tekrar kaynamaya başladığında yıkanıp sapları temizlenen biberler ve
doğranmış sarımsak eklenir 1-2 dakika daha kaynatılır
Hazırlanan soslu turşu sıcakken kavanozlara doldurulur kapağı sıkıca kapatılır ve ters çevrilir
Kavanozlar soğuduktan sonra tekrar kapaklar kontrol edilir.

8 Eylül 2012 Cumartesi

ŞEFTALİLİ KEK

Uzuun bir aradan sonra işte geldim burdayııım:))
Tüm izleyenlerime ve sayfamı ziyarete gelen misafirlerime kucak dolusu sevgiler ve selamlar 
Çok uzun bir ara verince oturupda tarif yazmak zor oldu:)galiba şeytanın bacağını kırdım:))
Güzel bir kek tarifi ile başlayayım dedim.
Yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin
Malzemeler
3 adet oda ısısında yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 orta boy şeftali
2 çorba kaşığı şeker
Hazırlanışı
Kelepçeli kalıbın tabanı yağlı kağıt ile kaplanır ve kalıbın kenarı margarinle yağlanır
Yağlı kağıdın üzerine 2 çorba kaşığı şeker serpilir soyulup dilimlenen şeftaliler dizilir
Yumurta ve şeker bir kaba alınır köpürene kadar çırpılır
Süt ve sıvı yağ ilave edilir karıştırılır
Un,kabartma tozu ve vanilya elenir ve sıvı karışıma eklenip karıştırılır
Hazırlanan karışım şeftalinin üzerine dökülür önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında pişirilir
Kek fırından çıktıktan 4-5 dakika sonra ters çevrilir ve yağlı kağıt dikkatlice kaldırılır

13 Ağustos 2012 Pazartesi

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER DOLMASI

Malzemeler
5 adet kırmızı biber
1 adet kabak
1 adet patlıcan
1 adet patates
1 diş sarımsak
1 kase yoğurt
Hazırlanışı
Biberler yıkanır fırın tepsisine alınır ve fırında közlenir
Közlenen biberlerin kabukları soyulur ve çekirdekleri temizlenir
Patlıcan,kabak ve patates küp küp doğranır ve kızartılır
Biberlerin için kızartılan sebzelerle doldurulur servis tabağına alınır
Sarımsak ezilir ve yoğurtla iyice karıştırılır
Doldurulan biberler servis tabağına alınır üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir servis edilir

9 Ağustos 2012 Perşembe

KIRMIZI ERİK ŞERBETİ

Malzemeler
1 kg kırmızı erik
1,5 litre su
1 su bardağı şeker
Hazırlanışı
Erikler yıkanır geniş bir tencereye alınır
Üzerine sıcak su ve şeker ilave edilir tencere ocağa konur
Erikler yumuşayıp çatlayana kadar pişirilir
Ocakdan alınan şerbet ılınmaya bırakılır 
Temiz bir tülbentle şerbet süzülür dolapda soğutulup servis edilir
AFİYET OLSUN:))



6 Ağustos 2012 Pazartesi

VALİDE SULTAN ÇORBASI

Malzemeler
1,5 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
2 su bardağı et suyu
3-4 su bardağı su
Köftesi için
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Galeta unu
Tuz,karabiber
Sosu için
1 çorba kaşığı tereyağı
Nane
Hazırlanışı
Kıyma,rendelenmiş soğan ve baharatlar bir kaba alınır galeta unu ekleyerek kıvamı ayarlanır ve iyice yoğurulur
Hazırlanan karışım dolapta 20 dakika dinlendirilir ve misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır
Tencereye yoğurt,yumurta ve un alınır iyice çırpılır
Üzerine 3 su bardağı su ve et suyu  ilave edilir kaynayana kadar karıştırılır
Çorba kaynamaya başladığında köfteler ve tuz eklenir yavaş yavaş karıştırılır ve kaynamaya başladığında ocak kısılır 10 dakika pişirilir
Sosu için tavaya tereyağ alınır eriyince nane eklenir
Servis tabağına alınan çorbanın üzerine sos gezdirilir servis edilir
Not: çorba koyu olursa üzerine biraz sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlaya bilirsiniz

2 Ağustos 2012 Perşembe

BEŞAMEL SOSLU SEBZELİ TAVUK

Malzemeler
500 gr tavuk göğsü
2 adet orta boy patates
2 adet havuç
1 su bardağı konserve bezelye
Tuz,karabiber,pul biber,kekik
Beşamel sos için
2,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağ
Tuz,karabiber,muskat rendesi
Üzeri için
1 su bardağı kaşar rendesi
Hazırlanışı
Öncelikle tavuk göğsü haşlanır didiklenir
Patates ve havuç küp küp doğranır ayrı haşlanış
Beşamel sos için bir tencerede tereyağ alınır eritilir.
Unu ilave ederek sararana dek karıştırılır ve süt eklenir.
Sos koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir 
Kaynayan sos ocakdan alınır karabiber,tuz ve muskat rendesi eklenir karıştırılır
Haşlanıp didiklenen tavuk ve sebzeler bir kaba alınır baharatlar ilave edilir ve harmanlanır
Yağlanmış fırın kabına tavuklu karışım alınır  üzerine beşamel sos gezdirilir
Önceden ısıtılmış 195 dereceli fırına 10 dakika tutulur ve fırından alınır üzerine kaşar
rendesi serpilir ve kaşar kızarana kadar fırınlanır

26 Temmuz 2012 Perşembe

YOĞURTLU KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER SALATASI

Malzemeler
3 adet kırmızı biber
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 kaşık zeytin yağı
Hazırlanışı
Kırmızı biberler közlenir kabukları soyulur ve iri doğranır
Sarımsaklar ezilir yoğurtla iyice karıştırılır
Doğranan biberler yoğurda eklenir ve karıştırılır
Salata servis tabağına alınır ve üzerine zeytinyağ gezdirilir
AFİYET OLSUN:))


24 Temmuz 2012 Salı

ÇÖP ŞİŞLİ ALİ NAZİK

Malzemeler
4 adet kemer patlıcan
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
3 adet yeşil biber
2 adet domates
Çöp şiş
Köftesi için
350 gr kıyma
1 kuru soğan
1 adet yumurta
2 diş sarımsak
Tuz,karabiber
Galeta unu
Hazırlanışı
Kıyma karıştırma kabına alır 
Rendelenmiş soğan ve sarımsak,yumurta,tuz ve karabiber eklenir yoğurulur
Kıvamını ayarlamak için galeta unu eklenir ve iyice yoğrulur
Hazırlana köfteden yuvarlak toplar hazırlanır
Domates ve biber şişe takılacak şekilde dilimlenir
Çöp şişe bir köfte,bir biber ve domates takılır ve bu şekilde şişler hazırlanır
Hazırlanan şişler yağlanmış tepsiye dizilir köftenin üzerine hafif sıvı yağ gezdirilir
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında köfteler pişirilir
Patlıcanlar ocakda közlenir kabukları soyulur ve doğranıp servis tabağına alınır
1diş sarımsak ezilir ve yoğurt eklenir iyice karıştırılır
Patlıcanın üzerine yoğurt gezdirilir 
Pişen şiş köftelerde yoğurdun üzerine alınır ve servis edilir.

22 Temmuz 2012 Pazar

ÜZÜMLÜ KAYISI HOŞAFI

Malzemeler
1 kase kuru kayısı
1 çay bardağı kuru üzüm
1,5 su bardağı şeker
1 tane çubuk tarçın
2 litre su
Hazırlanışı
Üzüm ve kayısı yıkanır kayısılar dörde bölünür
Tencereye su alınır ve kaynamaya bırakılır
Kaynayan suya şeker,tarçın ve kuru meyveler eklenir kaynamaya başlayınca ocak kısılır
Kayısılar yumuşayıp üzümler şişince ocakdan alınır soğumaya bırakılır

19 Temmuz 2012 Perşembe

Rahmet,bereket ve mağfiret ayı olan Razamaz-ı Şerif
hepimize hayırlı olsun

12 Temmuz 2012 Perşembe

DIZMANA

Tüm izleyenlerime ve sayfamı ziyarete gelen misafirlerime kucak dolusu sevgiler selamlar
Bu tarifim ile on beş yirmi gün ara veriyorum tayinimiz çıktı  eee ev taşınacak çok işim var çok:))
en kısa zamanda buluşmak dileği ile kendinize iyi bakın sevgili dostlar
Malzemeler
5 su bardağı un
1 paket ınstant maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su
İç malzeme için
Beyaz peynir
Maydanoz
Sosu için
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
Hazırlanışı
Un bir kaba alınır üzerine tuz ve şeker eklenir
Unun ortası açılır maya eklenir azar azar ılık su eklenerek kulak memesinden
 biraz yumuşak bir hamur hazırlanır
Hamurun üzeri örtülür yarım saat mayalandırılır.
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde beze yapılır hafif açılır iç harçdan konur
ve kenarları ortada birleşecek şekilde büzülerek yuvarlanır
yağlanmış tepsiye dip dibe dizilir
Bir kaseye yumurta,yoğurt ve sıvı yağ alınır iyice çırpılır
Hamurun üzerine sos gezdirilir 15 dakika tepsi mayası yapılır
Önceden ısıtılmış 195 dereceli fırında pişirilir