6 Mart 2013 Çarşamba

İLK ŞEKER HAMURLU PASTAM

Şeker hamuru ile hazırlanan pasta ve kurabiyeler her zaman ilgimi çekmiştir
Oğlumun doğum günü için sürpriz fenerbahçeli pasta hazırlamak istedim eeee  fanatik fenerliye başka nasıl bir pasta hazırlanırki:)
Bu benim ilk şeker hamurlu ile hazırlayacağım pasta olacağı için biraz heyecanlandım:))
Arkamdaki gizli güç sevgili  bir-kase-lezzet Ayşe ablamdan yardım aldım:) takıldığım yerde imdadıma yetişti 
sorularıma bıkmadan cevap verdi:) kendisine buradan çooook teşekkür ediyorum
Pastamın üzerini fenerbahçe yazılı yenilebilir gofret plaka ile kapladım
Gofret plakayıda ilk defa kullandım:)) 
Pastanın dilimlenmiş halini malesef çekemedim:)
Pastanın pandispanya tarifi sevgili canım Ayşe ablamın bloğundan o kadar güzel adım adım anlatmışki
mutlaka sayfayı ziyaret etmeli ve denemelisiniz tarif için tık tık 
Tarifi aynen aktarıyorum
Pandispanya İçin 
Malzemeler
5 adet yumurta(oda ısısında)
1 su bardağı toz şeker(200 gr)
1 su bardağından az eksik un(165 gr)
1 Türk kahve fincanı ılık su(80 ml)
5 tatlı kaşığı kakao(50 gr)
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
22 cm. çember kalıp. Yüksekliği 7 cm.
Ganaj İçin
400 gr sıvı krema
400 gr kuvertur çikolata
Ara Kat İçin
Antep fıstığı
Keki ıslatmak için
1su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı şeker
Pandispanya için
Yumurtanın akı ve sarısı ayrı kaplara alınır
Yumurta akına şekerin yarısı ilave edilir ve mikserle yumurta akları üç katı olama kadar köpürtülür
Yumurta sarısına kalan şeker eklenir yumurtanın rengi açılana kadar çırpılır
Ilık su ve vanilya yumurta sarısına ilave edilir ve çırpılır
Un,kakao ve kabartma tozu iki defa elenir yumurta sarısına eklenir ve malzemenin iyice 
karışması sağlanır bu aşamadan sonra mikser kaldırılır.
Kakaolu karışımı yumurta akına spatula ile boşaltılır yumurta aklarının sönmemesi için
alttan üste doğru nazikce spatula ile karıştırılır
Kesinlikle mikser kullanmıyoruz
Fırın tepsisine yağlı kağıt koyun üzerine çemberi oturtun çemberin tam dibinden
kıvırarak kaplayın (hamurun kenarlardan dışarı çıkmaması için)
Çemberi yağlamıyoruz
Hazırlanan hamuru kalıba boşaltın ve 3-4 defa hafif tepsiyi tezgaha vurun hamurun içindeki hava çıksın
Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pandispanya pişirilir
Püf noktası ilk 20 dakika kesinlikle fırının kapağın açmayın
Kürdan kontrolü yapın kürdan temiz çıkarsa fırından alın
Pişen pandispanyayı fırın telinin üzerine çıkartın soğusun
İyice soğuyan keki çemberin kenarından bıçak yardımı ile ayırın
Pandispanyayı bir gün bekletin ve ertesi gün krema ile kaplayın

Ganaj İçin
Öncelikle krema tencereye alınır kaynama noktasına gelince ocaktan alınır
Dikkat edin kesinlikle kaynamayacak
Ocaktan alınan kremanın içine kuvertur çikolata eklenir karıştırarak eritilir
Oda sıcaklığına gelen çikolata dolapta bir gün bekletilir
Ganaj kullanmadan önce dolaptan çıkartılır oda ısısına gelince kullanılır
Kek 3 eşit parçaya kesilir 1.kat hazırlanan şurup ile ıslatılır üzerine hazırlanan ganaj
sürülür ve antep fıstığı serpilir
2. katada aynı işlem uygulanır 3. kat keki koyup üzeri ve yanları ganajla kaplanır dolapta 2 saat bekletilir
Artık şeker hamuru ile pastanın üzerini kaplayabilirsiniz:)

11 yorum:

Simge Keskin dedi ki...

Maşallah bir ilk için oldukça iyi! Ellerinize sağlık...

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

Ellerine sağlık deryacım.Bende eşime doğum gününde böyle bir pasta yapmak istiyorum.Çok güzel olmuş
sevgiler

selda nın mutfak defteri dedi ki...

Ama ben buna bayıldım. Bir FB olarak ellerinize sağlık. Sevgilerimle,

derya SEZGİN dedi ki...

Canım ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...

nevininyemekleri dedi ki...

Bir Galatasaray taraftarı olarak kıskançlığımdan beğenmiycem.(Bayıldım:)))

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

çok başarılı olmuş:)
emeklerine sağlık canım:)
çok daha ilerleticeksin inşallah..
sevgiler..

cevizlitarcinli dedi ki...

çok güzell olmuş,pastalara ilgili olarak gerçekten çook beğendim :)

Ellerine sağlık..

Sevgiler.

Didem Özkan dedi ki...

Tebrik ederim çok güzel olmuş..
İlk denemeye göre muntazam ve çok düzgün olmuş :)
Devamını dilerim.
Çok sevgiler.

bir kase lezzet dedi ki...

Deryam eline saglik.
Bu güzel pastayi bizlerle paylasman harika kuzum maharetli ve ince
mutluluklar yasa deryam eline saglik.
Masallah sana

Hanifeden Lezzetler dedi ki...

Ellerine sağlık abla ilk denemen çok başarılı Ferhanında doğum günü kutlu olsun Allah hayırlı uzuuun ömürler versin.Çok uzakdayız yiğenimin doğum gününde malesef yanında olamadık:( seni çok seviyorum Ferhan

yemek tarifleri dedi ki...

süper canım eline sağlık