3 Eylül 2013 Salı

ERİK MARMELATI

Uzuuuun bir aradan sonra çok şükür buradayın:)
Öncelikle sayfamı ziyarete gelen misafirlerime ve arkadaşlarıma selamlar sevgililer
Evet uzun bir ara oldu tatilin ardından üzerime çöken rehaveti atmak biraz zor olsada çok şükür şeytanın bacağını kırmayı başardım:)
Bu arada boş durmadım kışlıklarımın bir kısmını hazırladım. 
Menemenlerimi,yağlı ve soslu biber turşularımı ,kayısı ve erik marmelatlarımı hazırladım:)
Erik pazarda bol bol varken sizde marmelatınızı hazırlayın derim
Aslında kullandığınız eriğin rengine göre marmelatınız daha açık veya koyu renk oluyor
Erik pazarlarda bol bol varken sizlerde yapın derim
Ben bir kilodan hazırladım resimde gördüğünüz gibi yarım kg iki kavanoz oldu.
Malzemeler
1 kg kırmızı erik
1 kg toz şeker
1 adet limon
1 su bardağı su 
Hazırlanışı
Öncelikle erikleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartalım ve tencereye alalım.
Üzerine 1 su bardağı su ekleyelem kaynamaya başlayınca ocağı kısalım sık sık karıştırarak erikler 
yumuşayıncaya kadar pişirelim.(karıştırmayı unutmayın hemen tabanına tutuyor)
Yumuşayan erikleri blendırdan geçirelim.
Eriklerin kabukları kalın ise blendırdan geçirdikten sonra süzgeçten geçirin
benim kullandığım eriklerin kabukları çok ince olduğu için daha kaynarken eridi
Blendırdan geçirdiğimiz eriklerin üzerine şekeri ekleyip tekrar ocağa alalım
Marmelatımız kaynamaya başladığıda ocağı biraz kısalım ve üzerinde oluşan köpükleri alalım
Sakın marmelatınızı ocağın üzerinde bırakıp gitmeyim hemen dibi tutuyor
Kıvamına bakmak için reyhan arkadaşımın dediği yöntemi uyguladın daha kolay oldu
Marmelatı ocağa koyduğunuzda buzluğa düz bir tabak koyun marmelatın 
kıvamına bakmak için tabağı buzluktan alın ve 1 çay kaşığı üzerine marmelat koyun ve 1 dakika bekletip
kıvamına bakın isediğiniz kıvama gelmiş ise limonunu sıkın 1 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın
Ben bu esnada marmelatı konserve gibi sıcakken kavanoza doldurdum ve yeni kapakla kapatıp ters çevirdim
1 gün bu şekilde bekletim soğuyunca kapakları kontrol edip serin yere kaldırdım
Marmelatı hemen tüketmiyeceğim için bu şekilde yaptım

4 yorum:

susamcorekotu dedi ki...

kırmızı erik dediğin anjelik sanırım mürdüm değil
rengi mayhoşluğu çok güzel oluyor
şifa olsun inşallah

derya SEZGİN dedi ki...

Canım ellerine sağlık renk ve kıvam harika sevgiler...

mutfagabuyrun dedi ki...

ben çok severim erik marmelatını.mayhoş çok güzel olur.ellerine sağlık canım.sevgiler.

Pembe Tatlar dedi ki...

Hoş geldin canım :)
Ellerine sağlık mayhoş mayhoş ne güzel olur :)